Vecka 31

I magen:

Barnet sväljer en del fostervatten och den urinerar ungefär en halv liter om dagen. Urinet hamnar i fostervattnet som ersätts flera gånger per dag. För mycket fostervatten (polyhydramnios) kan bero på att bebisen inte sväljer tillräckligt mycket vilket kan indikera att det har någon typ av blockering i tarmarna. För lite fostervatten kan bero på att barnet inte urinerar tillräckligt och det kan indikera problem med njurar eller urinsystem. Huden som tidigare har varit röd är nu mer rosa eftersom underhudsfettet har bildats. Många barn har redan hår på huvudet, ibland upp 2 cm långt.

Mamma:

Revbenen och bäckenet kan ömma eftersom barnet tar allt större utrymme i din mage. Det är också vanligt att kvinnor får halsbränna. Det kan hjälpa att vara upprätt en stund efter måltiderna. Många tycker också att det hjälper att äta mindre portioner fast oftare. Många kvinnor samlar på sig vatten, speciellt under sommarmånaderna. Om dina ben känns tunga och svullna kan det vara värt att prova stödstrumpor.

Pappa:

Många kvinnor känner av värk i ryggen eftersom barnets tyngd skapar en stor belastning på den. Du kanske kan lindra besvären genom att ge massage.

Mödravården:

Om du har ont i ryggen eller liknande kan barnmorskan remittera dig till en sjukgymnast eller sjukskriva dig. Har du ett tungt yrke eller ett yrke som kan vara skadligt för dina barn har du rätt till omplacering. Om det inte är möjligt kan du ansöka om havandeskapspenning. Prata med din barnmorska om det.Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Livet hos oss

Välkommen till vår vardag

RSS 2.0