Danderydsmodellen

Nu har jag bokat in mig på en föreläsning om Danderydsmodellen
Både jag och Sebbe är nyfikna på den och tror att det kan passa oss


Danderydsmodellen

Trygg förlossning

Danderydsmodellen är en metod som används för att skapa största möjliga trygghet när du och din partner ska föda barn. Om du väljer att föda enligt Danderydsmodellen kommer personal att finnas med under den aktiva delen av förlossningen, och man kommer från början överens om att förlossningen inte ska ta längre än ca 12 timmar.
Modellen bygger på fyra hörnstenar:
  • Väl förberedda föräldrar. Du erbjuds delta i en speciell föreläsning i aulan
  • Diagnos av förlossningsstart görs av en erfaren barnmorska för att bestämma om förlossningens aktiva skede startat
  • Närvaro av förlossningspersonal under förlossningen och aktivt handläggande av förlossningen
  • Tidsbegränsad förlossningstid. Om förlossningen inte är nära förestående efter ca 12 timmar för läkare och barnmorska tillsammans med föräldrarna en diskussion hur man ska gå vidare - avvakta fortsatt förlopp eller avsluta på lämpligaste sätt

I första hand för förstföderskor

Danderydsmodellen riktar sig i första hand till dig som väntar ditt första barn. Tanken med det är att om vi kan hjälpa dig att få en positiv första förlossningsupplevelse, kommer du sannolikt att känna dig trygg. Om du senare vill föda fler barn är vår förhoppning att du kan se fram mot detta med tillförsikt.
Även kvinnor som lider av förlossningsrädsla eller av andra skäl inte vill bli lämnade under förlossningen kan föda enligt Danderydsmodellen. Vi kommer även vara mycket uppmärksamma på om din förlossning tenderar att avstanna, då en av de vanligaste orsakerna till negativa förlossningsupplevelser är just långdragen förlossning. För att få komma hit ska barnet ligga i huvudbjudning.

Hur fungerar det?

När förlossningen startar ringer du som vanligt till förlossningsavdelningen och pratar med ansvarig barnmorska. Om du vill föda enligt Danderydsmodellen ska du tala om det redan är du ringer in. Väl på avdelningen får du träffa en barnmorska som bedömer om förlossningen kommit igång. Efter den bedömningen får du ett eget rum och du får träffa den barnmorska och undersköterska som ansvarar för dig just då. Vi tar hål på fosterhinnorna för att förhindra ett långdraget förlopp. Därefter böljer vi noggrant att förlossningen går framåt för att miska risken för värksvaghet.

När barnet är fött kommer ni till Hotell-BB eller BB-avdelning 16. Det finns alltid plats för din partner att stanna kvar både under och efter förlossningen.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Livet hos oss

Välkommen till vår vardag

RSS 2.0